Християнська етика у НУШ

26.08.2018 20:31

Виходячи із завдань християнської етики, цей навчальний предмет стає чи не найголовнішим у системі шкільних предметів, адже звернутий до душі дитини, до її внутрішнього світу, допомагає дитині стати справжньою Людиною. Ми повинні допомогти зрозуміти, що на першому місці у житті кожного християнина має бути Бог, навіть не батьки, навчання, спорт та інші корисні речі, а Бог.  Як сказав святий Августин, «коли Бог на першому місці, то все на своїх місцях».

То ж з якого віку потрібно прищеплювати дітям духовні християнські цінності? Думаю, відповідь однозначна: від народження. Саме в сім’ї закладаються основні підвалини духовного виховання, формування яких повинно продовжуватись у дитячих садочках та школах. Таким чином буде забезпечений системний підхід та принцип систематичності та послідовності у викладанні християнської етики.

Важливо «не загубити» цей предмет при переході до нових навчальних програм відповідно до Концепції НУШ. В обидвох запропонованих типових освітніх програмах (О. Я. Савченко, Р. Б. Шияна) для 1 класу НУШ у варіативній складовій відводиться одна година для курсів за вибором, факультативів. Ця година може бути використана і для викладання основ християнської етики.

Що для цього потрібно? Можна запропонувати такий алгоритм:

  1. Ознайомити батьків із навчальними програмами та можливістю викладання християнської етики як курсу за вибором або факультативу.
  2. Якщо батьки виявили бажання, щоб їх діти вивчали християнську етику, то вони звертаються із письмовою заявою до директора школи із проханням організувати вивчення даного курсу для їх сина чи дочки.
  3. Педагогічна рада  школи на своєму засіданні погоджує навчальні програми.

Кожен навчальний заклад повинен індивідуально підходити до вирішення цього питання, виходячи із наявності кваліфікованого вчителя християнської етики та бажання батьків. І звичайно, розпочавши викладання християнської етики, прододовжувати у наступних класах.

Ще один важливий момент – фінансування. Але я думаю, що на предметі, який відкриває шлях до Вічності, економити не можна.

Хто відкидає Бога, не має ні сьогоднішнього, ні майбутнього. Зараз нас ніхто не ставить перед вибором: жити з Богом чи без Бога. Ми самі повинні чітко усвідомити, лише Ісус – Дорога, Правда і Життя, лише з Господом ми піднімаємось вгору, без Бога – падемо вниз.

Ганна Самолюк

Контакт

Блог вчителя християнської етики Самолюк Г.С. samanna70@gmail.com