Життєві принципи християнського учителя

26.11.2021 13:15

Життєві принципи християнського учителя

(для вчителів основ християнської етики і не тільки)

Вітаю усіх вчителів предметів духовно-морального спрямування, усіх, хто причетний до викладання даних предметів, хто докладає зусиль, щоб ці предмети були у навчальних закладах!

         Нам потрібно пам’ятати, що Ісус є найбільшим Учителем усіх часів і народів. Тому, щоб стати учителем основ християнської етики, перш за все потрібно стати учнем Христа!

         Тож бажаю усім щастя.

Бо як сказав Войцех Ейхельбергер: «Для того, щоб виростити щасливих дітей, потрібно самому бути щасливим.»

         В поняття щастя кожен вкладає щось своє. За словами  В. Барки:

  • Щастя – це коли людина знайде собі дорогу, йдучи якою досягає мети спасіння в вічності й допомагає іншим своєю працею.

За словами Томи Кемпійського: «Без приятеля не зможеш щасливо жити, і якщо Ісус не буде твоїм найсердечнішим приятелем, будеш дуже сумним і самотнім».

Повноти щастя без Бога не існує. Справжнє щастя – це жити з Богом, відчувати Його присутність в кожній миті свого життя. Для цього ми повинні віддати Йому перше місце у своєму житті.

Як сказав святий Августин:

  • Де Господь на першому місці, там все на своєму місці.

Ми повинні самі дотримуватися цього принципу і донести його дітям. І допомогти їм стати щасливими.

Бруно Ферреро наголошує:

  • Тільки Бог дає життя; але ти – навчи жити.

Як ми повинні навчати?

В. Альбісетті дає пораду:

  • Немає кращої опіки, кращої програми для життя дитини, ніж добрі долоні Ісуса і правда Євангелія.

Ми маємо нести цю правду, а

  • Ісус – учитель-ремісник, який бачить можливості, що приховані в кожному з нас. (Б. Кавано)

Допоможе нам.

Адже, за словами Т. Гадсона

  • Кожна дрібниця нашого життя в руках Божих може перетворитися на щось прекрасне.

Та як краплинка із краплинкою утворюють дощик, а з нього струмочок, з якого бере початок річка, що несе свої води до моря чи океану,  нота із нотою творять симфонію, буква із буквою – слово, речення, поему, роман, так наші маленькі справи допоможуть у вирішенні великої проблеми.

Нехай уроки основ християнської етики – будуть маленькими краплинками у формуванні духовності української держави.

І все ми маємо робити з любов’ю. Бог – любов!

  • Жодна справжня чеснота не може існувати без любові. (Св. Тома Аквінський)
  • Хто дарує любов – той любов отримує.(Б.Ферреро)
  • Щоб змінити людей, їх треба любити. Вплив на них пропорційний любові до них. (І.Песталоцці)

Ми прагнемо перемін, але не завжди розуміємо, що найперше потрібно змінювати. Амонашвілі дає відповідь на це запитання

  • Не буде ніякого оновлення життя, якщо кожен із нас не оновить свою душу.
  • Великі перетворення завжди треба розпочинати від переміни серця. (Бруно Ферреро)
  • Насамперед потрібно змінити своє серце; зрештою, це єдине, що ми справді здатні змінити. (Генрі Ноуен)

Ми повинні змінитися самі і допомогти змінитися дітям. А це можливо лише з Богом.

  • У душі, з’єднаній з Богом, безперервно квітне весна. (Св. Іван Марія Віаней)

Тому ми маємо:

  • Завжди знаходити  час для Того, Хто подарував нам цей час. Якщо у нас не вистачає часу для Бога, то пора змінити свій розпорядок.

Володарем часу є Господь. Ми тут – не вічні.  Тому нам потрібно встигнути принести у цей світ свою щиру посмішку, щоб поряд комусь стало радісно на душі, дарувати свою любов так, як робив це Ісус, подати  руку допомоги тому, хто спіткнувся чи впав, щоб він міг якнайшвидше піднятися. І лише з Богом нам це під силу зробити. Хто відкидає Бога, не має ні сьогоднішнього, ні майбутнього.

Тому приділяймо час духовному розвитку, ділімося знаннями з дітьми та один з одним.

  • Більше щастя давати, ніж брати. (Дії 20, 35)
  • Усе, що тільки чините, робіть від душі, як для Господа, а не як для людей. (Кол. 3,23)
  • Життя коротке. Поспішай творити добро. (О. Довженко)

Робімо добро для радості, для щастя. Уроки охе допомагають стати щасливими. Якщо ми хочемо щастя для майбутнього покоління, для нашої держави,  у школі повинні викладатись предмети духовно-морального спрямування.

         Нехай всі зміни в нашому житті трапляються лише для того, щоб принести радість і щастя.

Тому нехай Господь благословляє нас на цій дорозі, якою ми йдемо разом з вами, дорозі до вічності, дорозі на якій ми несемо науку найбільшого учителя Ісуса Христа.

Ганна Самолюк

Контакт

Блог вчителя християнської етики Самолюк Г.С. samanna70@gmail.com