Різдво Ісуса Христа

07.01.2018 22:03

Різдво Ісуса Христа
Лк.2: 1 – 7

    Йосиф з Марією як законопослушні громадяни ідуть до Вифлеєму – міста, Давида, щоб записатися. Цим самим вони підтверджують своє походження з роду Давида, а також, що такі історичні особи жили у цей період.
    Коли ангел розвіює сумніви Йосифа, він із усією відповідальністю береться за виконання покладених на нього обов’язків. Адже він має виховувати і турбуватися, опікуватися і доглядати Божого Сина. Йому боляче, що вагітна Марія повинна подолати шлях з Назарету до Вифлеєму, тому він у всьому старається їй допомоготи, підтримати. Йому ще важче на душі, коли виявляється, що немає місця в заїзді і Марія вимушена народжувати у стаєнці. Але на допомогу приходить Марія. З її сторони Йосиф не чує жодного нарікання, жодного докору стосовно даної ситуації. Задумаймося, як ми поводимось у подібних ситуаціях? Чи звинувачуємо один одного, докоряємо? Чи терпеливо, як Марія, переносимо труднощі? Йосиф лише молитвою може допомогти Марії. Тут діє Бог. Але, не дивлячись на це, Йосиф усвідомлює свою відповідальність за сім’ю, він розуміє свою місію. У певні моменти ангел говорить до Йосифа, не до Марії, даючи йому вказівки. Цим він ще більше підкреслює важливість завдання, яке вони повинні виконати. А Йосиф, як голова Пресвятої родини, в першу чергу про це повинен попіклуватися. Даючи поради Йосифові, Господь піклується про Свого Сина.
Важкі впробування переслідують Святе Сімейство до народження Ісуса, під час народження і після (втеча до Єгипту), але вони разом переносять труднощі, не нарікають, не звинувачують один одного, як це буває у наших сім’ях. Постійні докори, непорозуміння, часто хтось один несе весь тягар труднощів. А чи не легше разом? Звичайно, що так. Це нам показали Йосиф і Марія.
    Починаючи від народження, у житті Ісуса є різні труднощі, проблеми, терпіння. Все це є у житті Бога Святого. То чому ми грішні маємо не терпіти? Хочемо, щоб нас оминала ця чаша. І далі продовжуємо грішити.
    Ісус народжується в стаєнці, сповите Дитя Марія кладе у ясла. Чому Цар світу народжується в убогій стаєнці, лежить на сіні в яслах? Терпить переслідування? Хіба Бог не міг потурбуватися про чудові умови при народженні Сина, про охорону і безпеку для Ісуса? Хоча б про місце в заїзді? Міг. Але того не зробив. Ісус приходить на землю як звичайна людина, народжується від жінки, як кожен із нас. Та ще у яких умовах. Святий приходить у грішний немічний світ, щоб врятувати нас від гріха. Прийшов до бідних і багатих (пастушки першими вітають Ісуса, а через півтора – два роки царі). Чому пастушки? Бо вони покірні. Бог винагороджує покірних. Щоб наблизитись до Ісуса, потрібно мати покірне серце.
    Як ми здійснюємо приготування до Різдва? Що у цей час у нас на першому місці? Матеріальні речі? А може ми готуємо своє серце, щоб у ньому міг поселитися Спаситель, Цар Царів? Яке наше серце? Можливо, нам потрібно навести порядок у своїй душі (прибрати, поскладати все на свої місця).

Контакт

Блог вчителя християнської етики Самолюк Г.С. samanna70@gmail.com